Shachindra Kumar Dass mukana LiikKUVAT – Videotaidetta hoitolaitoksiin -projektissa Tampereella, 12.9.- 8.12.2013

LiikKUVAT on Tampereella Kaupin sairaalassa ja Koukkuniemen vanhainkodissa toteutettava hanke, jonka tarkoituksena on tutkia video-, media- ja elokuvataiteen keinoin toteutettujen teosten esitysmahdollisuuksia hoitolaitoksissa. Se tarjoaa mahdollisuuksia tuottaa uudenlaisia elämyksiä myös niille ihmiselle, joiden elämä on erilaisten fyysisten tai henkisten rajoitteiden kahlitsemaa. LiikKUVAT -projekti haluaa tuoda sisällöllisiä ja esitysteknisiä vaihtoehtoja televisiolle, joka hoitolaitoksissa on yleensä ainoa liikkuvan kuvan esitysmuoto.

LiikKUVAT -projekti alkoi 2010 yhteistyöprojektina, jossa tuottajana on Tampereen Nykytaiteen museo ja kumppaneina Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan toimipiste, Tampereen kaupungin laitoshoito sekä Tampereen kaupungin museopalveluiden Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit -ikäihmisten museopalveluja -toiminta. Videoteoksia projektiin on vuokrannut suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki ja kuvataiteilijat. Hankkeen kuraattorina toimii kuvataiteilija Henrietta Lehtonen.

Kaupin sairaalassa ja Koukkuniemen vanhainkodissa on LiikKUVAT -projektiin liittyen esillä Shachindra Kumar Dassin videoteos ”Menossa jonnekin?” vuodelta 2012. Teos on esillä 12.9.- 8.12.2013. Shachindra Kumar Dass (s.1970) on intialaissyntyinen, Suomessa asuva mediataiteilija. ”Menossa jonnekin?” on animaatiomuotoinen videoteos, joka avautuu katsojalleen hetken seuraamisen jälkeen. Katsoja tuudittautuu seuraamaan varjokuvamaisesti näkyvää siltaa, jota pitkin kulkee edestakaisin autoja ja polkupyöräilijöitä.

Kuvan poikki kulkee myös joitakin odottamattomia sillanylittäjiä, jotka tuntuvat kuitenkin kuuluvan paikalliseen maisemaan. Yksinkertaisin visuaalisin keinoin Shachindra Kumar Dass tuo realistiseen kuvaan surrealistisia elementtejä, jotka kertovat enemmän intialaisen sillan sielusta kuin tosiasioihin pitäytyvä dokumentti olisi tehnyt. ”Menossa jonnekin?” sulauttaa itseensä perinteisen aasialaisen varjokuvateatterin ja Jacques Tatin huumorin hykerryttävällä tavalla.

Lisätietoja: Lila Heinola / kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, puh. 040 806 3079

Teoksiin pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan:
– Kaupin sairaala Parantolankatu 6, Kirsti Taskinen puh. 040 800 4571
– Koukkuniemen vanhainkoti Rauhaniementie 19, Sinikka Kaurahalme puh. 040 715 4065

Kuvat: Antti Sompinmäki.

Dass Koukkuniemessa 1

Dass portaassa 1 Dass Virkussa

 

Copyright © 2017 AV-Arkki
ShareThis Copy and Paste
 
 
 
Share