Oheisohjelma

Festivaalilounge
Jäätävä Elokuvabrunssi
Iltaklubi
Arktisen Upeeta Goes Veturitallit


Festivaalilounge

Lauantai 15.2. klo 11:00 – 18.00 | VAPAA PÄÄSY
Kampus Kinon yläkertaan pystytettävä Lounge on nimensä mukaisesti vapaa hengailutila, jossa myös tapahtuu – kahteen osaan jaettu tila tarjoaa mahdollisuuden niin leffaluentoihin kuin elokuva-alan keskusteluihin, mutta myös animaatiotyöpajaan sekä leffojen vaihtotoriin.

Loungessa on myös mahdollisuus viettää aikaa, juoda sumpit ja vaikka katsoa koko päivän ajan nonstopina pyöriviä skeitti- ja lumilautailuelokuvia.

FESTIVAALILOUNGEN OHJELMA:
Hengailutila
11.00 – 18.00 Kahvila, leffojen vaihtotori, arktinen non-stop animaatiopaja, skeitti- ja lumilautailuleffa –telkkari. Kahvilan toiminnasta vastaa Lutakon Nurkka. Taustamusiikista vastaavat vuorotellen DJ SonicGeorge & DJ Suvituulihaukka.

Luentopuoli
12.00 – 13.00       LUENTO Matti Itkonen – Kokija, elämys ja elokuva
Luennolla käsitellään elokuvaa kokijan ja elokuvaelämyksen perspektiivistä. Luennon vetäjä Matti Itkonen on Jyväskylän yliopiston filosofian ja kasvatustieteiden tohtori, kulttuurikasvatuksen dosentti (JY), taide- ja esteettisen kasvatuksen filosofian dosentti (TY), kasvatusfilosofian dosentti (HY) sekä yliopistonlehtori.

13.00 – 14.00       LUENTO/KESKUSTELUTILAISUUS Liisa Vähäkylä – Arktisen upeita animaatioita – miksi suomalainen animaatio menestyy maailmalla
Finnanimationin Liisa Vähäkyrö alustaa keskustelun suomaisesta animaatiosta. Mukana myös Niko Lentäjänpoika -elokuvien tuottaja Petteri Pasanen.

Basic CMYK

14.00 – 15.00       LUENTO Tero Koistinen – Elokuvien yleisötyö “Miten ihmiset saataisiin käymään elokuvissa?”
Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistisen luennolla käsittelyssä on elokuva-alan toimjoiden ammattikunta, ja pohdinnan alla keinot, joilla elokuvien yleisötyötä voidaan parantaa.

15.00 – 16.00      KESKUSTELUTILAISUUS Elokuva-alan toimijoiden syvempi keskustelu.
Vetäjänä Tero Koistinen.

17.00 – 18.00       BNGR MOB & JOONAS ELORANTA
Esittelyssä ja pohdinnan alla lumilautailuelokuvien elokuvallinen ilmaisu ja tuotannollinen kulku.

 


Jäätävä Elokuvabrunssi

SUNNUNTAI 16.2.2014 KLO | 15 € | FACEBOOK | ENNAKKOLIPUT
Festivaalisunnuntain leppoisassa ohjelmistossa tärkeänä osana on niin silmän kuin hengenravintokin. Brunssin aikana esitetään kaksi elokuvaa, norjalainen North of the Sun (2012) sekä kotimainen Finnsurf (2011).

Brunssi toteutetaan yhteistyössä ravintola Lutakon Nurkan kanssa, ja sen menusta löytyy seuraavia tuotteita:
-       Maustamatonta jugurttia ja hedelmäistä mysliä, pähkinöitä ja muita lisukkeita
-       Tuoreita hedelmiä
-       Croissantteja, bageleita sekä Nurkan tummaa leipää
-       Pekonimuffinsseja
-       Feta-Pinaattipiirakkaa
-       Juustoja ja leikkeleitä
-       Kurkkua, tomaattia, paprikaa ja muita kasviksia
-       Levitteitä (voi, margariini, yrttinen tuorejuusto)
-       Valkosuklaapähkinäcupcakeseja
-       Suklaakakkua
-       Omena-neilikkakeksejä
-       Kahvia, teetä, tuoremehua

ELOKUVAT:  
NORTH OF THE SUN (Norja, 2012). 46 min.
Norjalaisessa surffidokumentissa on kyse seikkailusta ja hauskanpidosta. Se kertoo kahden nuoren surffarin elämästä ja intohimosta pohjois-Norjassa, jossa he asuvat parakissa ja keskittyvät olennaiseen  -  surffaukseen. Tarjolla on huikeita maisemia, karua luontoa, upeita kuvakulmia ja todellista extremeurheilua.

FINNSURF (Suomi, 2011). 52 min.
Ensimmäinen suomalainen surffauksesta kertova dokumentti perehtyy ”härmäsurffareihin” – intohimoisiin lainelautailijoihin, joiden voi nähdä halkovan aaltoja Itämeressä. Dokumentissa seurataan viiden erilaisen surffaajan tarinaa ja mielenmaisemia, mutta keskitytään myös erityisesti heitä yhdistävään tekijään: intohimoon, joka on elämää suurempi.

Huom! Sarjalippu/festivaalipassi ei sellaisenaan oikeuta brunssiin. Kyseisen lipputyypin haltijalle brunssin hinta on 11€.

 


Iltaklubi

LAUANTAI 15.2. klo 21.00 – 03.00 | 8 € | FACEBOOK | ENNAKKOLIPUT

Festivaalin virallinen iltaklubi vietetään Ilokivessä lauantai-iltana. Osana iltaklubia vietetään Palkintogaala, jossa palkitaan Arktisen Upeeta –elokuvakilpailun voittajaelokuva sekä jaetaan kunniamaininnat. Lisäksi ohjelmassa nähdään Hannaleena Heiskan kokeellinen lyhytelokuva Today We Live.

Palkintogaalan jälkimainingeissa siirrytään suomirock-osastolle, sillä iltaa viihdyttävät sekä Finnhits -hengessä hittejä levysoittimista taikova DJ Camel Toe, mutta myös yksi tämän hetken kirkkaimmista suomirock-sanoittajista ja säveltäjistä: Samae Koskinen.

HANNALEENA HEISKA: TODAY WE LIVE (2013)
“Today We Live” on ryhmämuotokuva klubikeikasta. Teos on toteutettu dokumentaarisin keinoin, ja se tallentaa ohikiitävän hetken. Tärkeä osa dokumenttia on sekä tanssijoiden tunteet että liikkeet, mutta myös Erik Satien musiikki.
Kesto 7 min 17 s.
Teoksen näyttö toteutetaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

SAMAE KOSKINEN
Lahjakas laulaja-lauluntekijä tunnetaan tarttuvista melodioista sekä herkän rehellisistä sanoituksista. Neljä albumia julkaissut muusikko nousi kotimaisen musiikin kärkikastiin viimeistään keväällä 2013 julkaistun Hyvä päivä –albumin myötä, jonka nimikkosingle valittiin mm. Radio Helsingin kuuntelijaäänestyksessä vuoden kesäbiisiksi. Samaen musiikki on aitoa, keveää sekä innostavaa – innostu sinäkin!

Samae_eventtiin

HUOM. ILTAKLUBIN IKÄRAJA ON K-18.

ILTAKLUBIN AIKATAULU
KLO 21.00 Ovet auki
KLO 22.00 Hannaleena Heiska: Today We Live
PALKINTOGAALA
KLO 23:00 Samae Koskinen


Arktisen Upeeta Goes Veturitallit

LAUANTAI 15.2.2014 | klo 13.00 – 19.00 | VETURITALLIT | VAPAA PÄÄSY

Arktisen Upeeta –elokuvafestivaalin ensimmäinen video(taide)päivä vietetään Jyväskylän nuorisopalveluiden Veturitalleilla. Päivän ohjelmistossa liikutaan videotaiteen eri osa-alueilla ammattilaisuudesta tee-se-itse-toimintaan. Nähtävillä on niin AV-arkin 25-vuotisjuhlanäytös, kuin lumilautailuakin, mutta tekemisen makuun pääsee myös kokeilemalla itse lyhytelokuvan tekemistä työpajan aikana.

Päivä tuotetaan yhteistyössä AV-ArkinBNGR MOBin sekä Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Päivän ohjelma on suunnattu pääasiassa nuorille, mutta soveltuu hyvin myös kaikenikäiselle yleisölle. Lisäksi päivän aikana on mahdollista tutustua Galleria Ratamoon, jossa on parhaillaan menossa LIVEHERRING’14 –näyttely. Näyttely on avoinna 11.00 – 18.00, ja siellä ovat esillä mediataide ja sen eri osa-alueet.

OHJELMA
Klo 13:00      AV-ARKIN 25-VUOTISJUHLANÄYTÖS  | KISKO | 45 min
Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkin 25-vuotisjuhlanäytös esittelee mediataiteen eri osapuolia. Luvassa on arktiseen teemaan liittyviä lyhytelokuvia, mediataideteoksia, dokumentteja sekä still-motioneita.

Näytöksessä nähdään seuraavat elokuvat:
1.    Samuli Alapuranen – Rovaniemi 200704 Edit 2, kesto 6 min 5 sek
Samuli Alapuranen on kuvannut hetkeä abstraktilla tavalla kevät-talvisella Rovaniemellä.
2.    Shachindra Kumar Dass – Peku Lapista, kesto 4 min 55 sek
Peku Fofonoffin mielipiderikas haastattelu.
3.    Tuomo Kangasmaa – Station Polaire, kesto 1 min 50 sek
Tuomo Kangasmaan teos kuvaa luontoa, viitaten 60-luvun jännityskirjaan ”Station Polaire”.
4.    Sami Sänpäkkilä – Lau Nau: Valolle, kesto 4 min 26 sek
Lau Naun musiikkivideo Valolle on visuaalisesti kaunis teos. Video on kuvattu Tampereen Näsijärven jäällä.
5.    Niina Suominen – A Finnish Fable 2011, kesto 5 min 35 sek
Tilannekuvia mannekiinin elämästä Suomen maalaisseudulla.
6.    Maarit Suomi-Väänänen – Jalkeilla taas, kesto 9 min 49 sek
Luminen auto ajaa unenomaisissa kesäisissä maisemissa. Miksi kaikki on ylösalaisin?
7.    Carl Sebastian Lindberg – Hem och Fosterland, kesto 18 min 41 sek
Teos perustuu Ann-Mari Lindbergin haastatteluihin, joissa hän kertoo elämästään Talvi- ja Jatkosodan aikaisessa Suomessa. Teoksessa Ann-Mari pohtii myös sodan vaikutusta hänen sukupolvensa arvoihin.

Klo 14:00      TEKIJÄPUHEENVUORO: BNGR MOB & Joonas Eloranta | KISKO | 45 min
BNGR MOB on lumilautailuun keskittyvä, kotimainen nettiportaali, ja BNGR MOB sen videoryhmä, joka esittelee laskuvideoiden kautta alaa ja sen eri puolia. BNGR MOBin Joonas Eloranta esittelee lumilautailuleffojen tekoa, niiden elokuvamaisuutta sekä tuotannollista kulkua. Esitys sisältää myös esimerkkejä ja laskuvideoita BNGR Mobin tuotannosta. 

Klo 15:00      ELOKUVATYÖPAJA | VETURITALLIT | 4 h
Oletko aina haaveillut oman elokuvan tekemisestä? Elokuvatyöpajalla se on mahdollista. Pajatuntien aikana käydään läpi elokuvan tekeminen alusta loppuun asti, ja perehdytään esimerkiksi efekteihin, kameroihin sekä green screeniin. Lisäksi käydään läpi niin elokuvan ideointi, käsikirjoitus, kuvakäsikirjoitus, kuvaus leikkauskin. Pajan lopputuloksena on valmis lyhytelokuva.

Paja on ilmainen, ja se sopii kaikenikäisille.  Pajalle mahtuu 10 ensimmäistä osallistujaa, ja sen ohjaa Pia Kautto.

jyvaskyla_logo_web_iso_au